• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
"Ситуація по Дніпру набагато краща, ніж раніше". Інтерв'ю з мовним омбудсменом Тарасом Кременем
опубліковано 07 листопада 2023 року о 10:38


З Дніпра до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 256 звернень про порушення за 2023 рік, розповів Суспільному мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Найбільше порушень у сфері обслуговування, зовнішньої реклами та на інтернет-ресурсах.

Як повідомити про порушення Закону про мову, які докази для цього потрібні та яке покарання передбачене порушникам – в інтерв'ю уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя Суспільному.

– Скільки звернень про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» надійшло до офісу за 2023 рік?

– Серед 3246 звернень, які надійшли на адресу уповноваженого за 10 місяців поточного року 256 стосується вашої області. Переважно це зовнішня реклама, інтернет-ресурси, які не мають стартової сторінки українською мовою. Це порушення у сфері обслуговування громадян, чи то супермаркет, чи це невеликий магазинчик, це стосується й окремих комунальних установ тощо. Але ситуація така, яка потребує незначної, але більшої уваги, ще й тому, що справді треба попрацювати над тим, щоб було більше мовних курсів. Їх не так багато, але треба, щоб їх було справді більше.

– З яких міст надходять найбільше скарг про порушення?

– У нас немає рейтингів, антирейтингів. Звернення надходять з різних куточків України. Але скажу, що найбільше з Києва. І це говорить в тому числі й про чутливість до питань мови. От скажімо ситуація з таксі, це про чутливість. В таксі могли їхати будь-хто, але у Києві на порушення мовних прав реагують найбільше. Тому, шановні дніпряни, якщо ви бачите такі порушення, звичайно на них реагуйте. Якщо є можливість вирішити цю ситуацію на місці — вирішуйте. Тому що це надзвичайно важливо для нашого суспільства, для нашого середовища, для нашої громади.

– Яка доказова база необхідна, аби повідомити про порушення Закону про мову?

– Відповідно до закону кожне зі звернень чи воно надійшло електронною поштою, чи воно надійшло звичайною, потребує відповідної доказової бази. Якщо ви помітили порушення у сфері зовнішньої реклами й вивіска виконана не державною мовою – надішліть нам фотографію. Якщо це стосується спілкування у сфері обслуговування надішліть нам повідомлення текстове. Якщо є можливість відео, ми звичайно проведемо відповідні заходи державного контролю, здійснимо перевірку.

По кожному з таких випадків я особисто приймаю рішення. Це може бути попередження, може бути штраф, але ми схильні йти тим шляхом, щоб максимально з’ясувати всі обставини, вирішити й прийняти конструктивні рішення.

Ми не інституція, яка штрафує, ми інституція, яка захищає права громадян. Але ті хто принципово порушує всі мовні права українців, звичайно вони мають всі можливості увійти до переліку штрафників. У нас їх не так багато, є звичайно маленька частка чиновників, є незначна частка інтернет-ресурсів, які принципово відмовляються. Але для цього в нас є органи Нацполіції, податкові органи, органи кіберполіції й в кожному з таких ігнорувань, ми бачимо загрозу національній безпеці.

Ситуація по Дніпру набагато краща ніж раніше. Раніше скаржилися на порушення у сфері освіти. Дехто хотів зробити скандал в одній з дніпровських шкіл, коли учитель спілкувався під час дистанційного навчання недержавною мовою. Але ситуація вирішена. Тут є конструктивна співпраця з міським головою, з директорами шкіл. Зокрема у Дніпрі я дуже часто спілкуюся з директорами шкіл, ми проводимо тренінги й ось найближчими днями ми проведемо підбиття підсумків мовознавчого конкурсу.

– Які передбаченні штрафи для порушників?

– Починаючи з 16 липня 2022 року, ми накладаємо штрафи на особливо злісних порушників. Але суть у тому, що злісних порушників у нас майже немає. Їх критично мало, і це досить позитивно.

Хочу сказати, що мінімальний штраф, який можна отримати за порушення мовного закону — це від 300 до 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це 3400 гривень, які йдуть до місцевого бюджету і нікому не вірте, що ці штрафи йдуть начебто на рахунок секретаря уповноваженого. Це не відповідає дійсності. Все йде до місцевого бюджету.

Втім, якщо на початку дії цієї норми кодексу України про адміністративні правопорушення давали нам підстави накладати такі санкції, то як тільки запрацювала ця система і вона справді стала дієвою, це викликано ще й тим, що значно більша кількість громадян спілкуються українською у визначених законом сферах. Тому якщо раніше це стосувалося порушень чиновників, депутатів, когось із керівників державних установ, комунальних установ, то сьогодні ця кількість мінімальна і стосується вона здебільшого сфери обслуговування і інтернет-простору, тобто інтернет-сторінок, інтернет-магазинів.

В умовах війни українська мова відіграє важливу роль і значення. Вона стала мірилом "свій і чужий", вона показала ставлення громадян до російського окупанта і тому мова тут відіграє базову цінність і роль. Тому українська у нас гарантована в освіті і я бачу, що української стало більше в школі, в університетському середовищі, серед молоді, і відзеркаленням того є соціальні мережі, є інтернет-представництва, є навіть спілкування на вулиці. Хоча приватна сфера, так само як спілкування у церкві, вдома, вона може буди будь-якою іншою мовою. Але там де законом гарантує обов’язковість української – вона має бути.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux