• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Продовжується цинічна масова атака на українську мову, - Тарас Кремінь
опубліковано 15 червня 2021 року о 11:55

Напередодні 25-ї річниці Конституції України та 30-річниці Незалежності продовжується цинічна масова атака на українську мову. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Сьогодні до порядку денного сесії Верховної Ради України включені законопроєкти №5554 та №5554-1, які передбачають відтермінування обов’язкового озвучення фільмів українською мовою на невизначений термін. Також сьогодні заплановане чергове засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, на якому окремі народні депутати знову намагатимуться внести до минулорічного законопроєкту про незалежність Національної Ради України з телебачення і радіомовлення (№4107) нові неконституційні поправки та повністю скасувати обов’язковість української мови для фільмів та серіалів із 16 липня цього року.

«У зв'язку з цим я звернувся до Голови Верховної Ради України,  голови та членів парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо неприпустимості таких прихованих маніпуляцій із законодавством та внесення будь-яких змін до мовного законодавства», - зазначив він.

 «Пропозиції та поправки народних депутатів України, які пропонується внести до законопроєкту №4107, не лише можуть поставити під загрозу використання державної мови у сфері телебачення і радіомовлення та призвести до порушення прав громадян на отримання відповідних послуг та інформації державною мовою, але й не відповідають  Регламенту Верховної Ради України щодо процедури їх внесення», - наголошує Уповноважений у листі до спікера парламенту.

 За словами Уповноваженого, пропозиціями та поправками до законопроєкту № 4107, серед іншого, пропонується змінити чинну редакцію статей 3 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», передбачивши, що вимоги до створення або комплектування та/чи пакетування телерадіопрограм і/або передач (фільмів) та їх розповсюдження (поширення та демонстрування) телерадіоорганізаціями (здійснення мовлення) встановлюються виключно законодавством про телебачення і радіомовлення, встановлення додаткових вимог іншими законами не допускається.

 Уповноважений нагадав, що на сьогодні вимоги до розповсюдження (поширення, демонстрування) телерадіоорганізаціями передач, фільмів та реклами в частині використання державної мови регулюються не лише Законами України «Про телебачення і радіомовлення», «Про кінематографію» та «Про рекламу», але й спеціальним Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Частиною шостою статті 23 зазначеного Закону, зокрема, передбачено, що з 16 липня 2021 р. мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова, а фільми, вироблені суб’єктами кінематографії України, розповсюджуються та демонструються в Україні з мовною частиною звукового ряду, виконаною державною мовою, у тому числі шляхом дублювання або озвучення. Неконституційні поправки фактично нівелюють чинні норми мовного Закону.

Тарас Кремінь підкреслив, що частиною другою статті 10 Конституції України передбачено, що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, тож забезпечення функціонування державної української мови в усіх сферах суспільного життя є обов’язком держави, а звуження прав громадян не допускається.

“Ми проти таких прихованих маніпуляцій із законодавством, які фактично призведуть до створення для громадян України додаткових обмежень за мовною ознакою, що є неприпустимим. Тому законопроєкти 4107, 5554, 5554-1 не можуть бути підтримані Верховною Радою України, як такі, що суперечать Конституції”, - підсумував Уповноважений.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux