• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Представниця Уповноваженого Ярослава Вітко-Присяжнюк зустрілася із головою Одеської ОВА
опубліковано 18 вересня 2023 року о 15:02

18 вересня представниця Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк зустрілася із головою Одеської обласної військової (державної) адміністрації Олегом Кіпером.

Під час зустрічі сторони обговорили питання імплементації Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, виконання Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Одеській області на 2023-2025 року, важливість розширення мережі безоплатних мовних курсів, а також необхідність контролю за реалізацією регіональної мовної політики. 

Представниця Уповноваженого поінформувала очільника області про порушення мовного закону на Одещині, окремо зупинившись на результатах виїзного моніторингу виконання законодавства про державну мову в Болградському районі (міста Болград, Арциз та смт Тарутине) Одеської області, який здійснювався  представниками Уповноваженого 24-26 липня 2023 року. За його результатами Уповноважений рекомендував керівництву Болградської районної військової адміністрації негайно прийняти місцеву програму з опанування української мови. Тож 31 серпня рішенням Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області затверджено Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Тарутинській селищній раді на 2023-2025 роки, а 14 вересня на сесії Болградської районної ради дали життя Програмі розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Болградському районі на 2023-2025 роки.

Також під час зустрічі було обговорене питання ретрансляції російських пропагандистських медіа в прикордонних громадах Одещини та шляхи його вирішення. “Ця проблема є кричущою, адже подібний інформаційний вплив створює передумови для впливу держави-агресора”, - наголосила Ярослава Вітко-Присяжнюк.

“Одещина тривалий час втягувалася в російську мовно-культурну парадигму, і саме з огляду на це мовне питання в нашому регіоні частково залишається певним тригером. Важливо, щоб в Одеській області, яка є різноманітною в своїй етнічній та національній складовій, саме державна мова стала символом єдності, фактором гідності, силою спротиву. Необхідно згуртувати зусилля для розширення можливостей вивчення української, її популяризації як єдиної державної мови та захисту”, - додала представниця Уповноваженого.

Сторони домовилися продовжувати тісну співпрацю задля посилення захисту мовних прав українців, які героїчно чинять опір російському агресору.

До відома. Станом на 18 вересня 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 2903 звернення громадян про порушення мовного Закону, з яких 261 - з Одеської області. Одещина залишається одним із лідерів за кількістю ініційованих у 2023 році державних контролів за застосуванням української мови (за 7 місяців 2023 року - 15 ДК).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux