• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
До Дня науки Уповноважений нагадав про використання української в науковій сфері
опубліковано 15 травня 2021 року о 08:48

Сьогодні, 15 травня, в Україні відзначають День науки. 

«Вітаючи вітчизняних науковців з їх професійним святом, хочу вкотре нагадати, що відповідно до статті 22 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», мовою науки в Україні є українська. Ця норма набула чинності ще 16 липня 2020 року», - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Отже, всі наукові видання публікуються державною мовою, англійською мовою та/або іншими офіційними мовами Європейського Союзу. У разі публікації англійською мовою або іншими мовами опубліковані матеріали мають супроводжуватися анотацією та переліком ключових слів  державною мовою.

У щорічному річному публічному звіті Уповноваженого, який був оприлюднений наприкінці квітня, окрему увагу було приділено реалізації мовної політики в сфері науки.

Так відповідно до Закону публічний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії, доктора мистецтв, захист наукових досягнень у вигляді дисертації або опублікованої монографії, присудження ступеня доктора наук за сукупністю статей здійснюються українською або англійською мовами.

«Попри наявну можливість викладу дисертації англійською мовою, за даними Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, протягом 2020 року всі 4346 зареєстрованих несекретних дисертаційних досліджень були подані виключно державною мовою», - йдеться у звіті Уповноваженого.

Мовою публічних наукових заходів (наукових конференцій, круглих столів, симпозіумів, семінарів, наукових шкіл тощо) може бути державна мова та/або англійська мова. Якщо науковий захід відбувається на тему певної іноземної мови або літератури, то мовою публічного заходу може бути відповідна іноземна мова.  

Окремо наголошую, що згідно із законом, жоден учасник публічного наукового заходу не може бути позбавлений права використовувати державну мову.

Відповідно до оприлюдненого звіту, станом на 31 грудня 2020 року до Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодного звернення громадян щодо порушення мовного закону у частині публічних наукових заходів. За наданою інформацією Національною академії наук України у 2020 році проведено понад 400 наукових заходів, а наукові дослідження вчених НАН були представлені на майже 1000 наукових форумах в Україні та за кордоном. За цими даними, головною робочою мовою публічних наукових заходів у 2020 році була українська.

«Проте отримана від Національної академії наук України інформація не може бути підставою для узагальнень та висновку щодо переважного послуговування державною мовою під час публічних заходів у сфері науки. Вибірковий аналіз анонсів та запрошень на наукові конференції різного спрямування засвідчив, що випадки виокремлення як робочої мови інших мов (не передбачених мовним законодавством, зокрема російської) під час наукових заходів поза сферою мовознавства є непоодинокими», - йдеться у звіті.

Важливим питанням є інтеграція українських науковців до світового науково-інформаційного середовища, в якому більшість публікацій виходить англійською мовою. «У цьому контексті важливо віднайти баланс між посиленням зв’язку із англомовним науковим світом та збереженням вітчизняної наукової традиції з відповідним мовним простором», - зазначається у звіті.

«Сьогодні Україна може пишатися плеядою видатних науковців, винахідників, а також обдарованою молоддю, які, розвиваючи науку, утверджують державну мову, традиції, культуру. Слова поваги вченим - закордонним українцям, чий внесок до скарбниці світового рівня неоціненний. Розвиваймо науку, плекаймо рідну мову, утверджуймо світовий імідж України,» - наголосив Тарас Кремінь. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux