• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
День знань: нація освічених переможе!
опубліковано 01 вересня 2022 року о 08:50

Чи не вперше в історії незалежної України початок нового навчального року має такий полиновий смак. Розпочата 2014 року російська окупація України, внаслідок якої загарбані Крим, Донецьк і Луганськ, сягнула найстрашнішого після Другої Світової війни апогею 24 лютого 2022 року - повномасштабне вторгнення. Криваве випробування війною мобілізувало кожного громадянина України, закордонних українців, весь цивілізований світ на боротьбу з військовими злочинцями. 

Воєнна статистика страшна і нещадна. За даними Офісу Генерального Прокурора російські злочинці вбили 379 дітей, поранили 735, а викрали до рф з метою подальшого усиновлення ще більше. Крім того, МОН зафіксувало 2405 постраждалих від бомбардувань та обстрілів закладів освіти, з яких 269 зруйновані повністю. Освітній омбудсмен пропонує ввести до міжнародного законодавства термін “освітній геноцид”. Ми ж, повідомляючи світові про факти лінгвоциду в Україні, наголошуємо: дії військ рф в Україні - геноцид проти українського народу, і це визнає міжнародна спільнота.

Розуміючи глобальні виклики, які постали перед сучасною українською освітою, твердо переконаний, що новий навчальний рік, загартований вогнем і мечем, повинен відповідати новим загрозам як за формою, так і за змістом. Міцна армія, якісна освіта, стійка національна ідентичність - наріжні камені перемоги та майбутніх успіхів держави.

Збереження життя і здоров’я дітей в умовах підвищеної небезпеки, підвищення якості викладання, нові компетентності вчителів та їх реальний захист, неодмінна участь батьківства в освітньому процесі - це ті ключові завдання, які стоять перед кожним із нас, місцевою владою, суспільством. Війна спричинила незворотні процеси в освіті: безпрецедентний перехід на українську мову навчання, заборону громадами російської як навчального предмета, вилучення творів російських авторів із програм зарубіжної літератури, дерусифікація бібліотек, збільшення української в побуті. 

Серед проблем в освіті, які потребують невідкладного вирішення, - приведення у відповідність до законодавства статутів закладів освіти, врегулювання порядку утворення класів, підтримка педагогічної освіти, стимулювання молодих учителів, соціальний захист учителів, створення якісного ноосвітнього середовища, відновлення та модернізація закладів освіти, неухильні реформи у сфері загальної середньої освіти, старт реформ у дошкільній, позашкільній освіті, а також освіті дорослих. 

Окремої уваги, як і реальних інвестицій, потребує військова освіта. На заміну паркетним генералам повинні прийти досвідчені бойові офіцери, які своїми подвигами, звитягою та героїзмом пишуть сучасний епос України.   

Окремо необхідно подбати про тих дітей, які вимушено перебувають за кордоном та позбавлені якісної освіти державною мовою. Школярі та освітяни на окупованих територіях - громадяни України, які повинні бути захищені та убезпечені. Всі викрадені росіянами українські діти повинні повернутися додому до батьків.

Слова поваги армії педагогічних працівників, які йдуть у контрнаступ на освітньому фронті за кожного школяра і студента, мову та ідентичність, націю та майбутнє світу. Тематика першого уроку ідентична нашому прагненню перемогти супостата. “А буде син, і буде мати, І будуть люди на землі”, - поетичне закликання Тараса Шевченка на Перемогу.

З Днем знань, Україно!

Міцного здоров’я, щирого прагнення до нових знань і тріумфів!

Тарас Кремінь

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux