• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Де вивчити та вдосконалити українську мову на Тернопільщині
опубліковано 08 лютого 2023 року о 14:26

За інформацією Тернопільської обласної військової адміністрації в області проводиться системна робота щодо створення додаткових можливостей для опанування державної мови внутрішньо переміщеними особами та мешканцями області.

Зокрема, на базі Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної освіти педагогічних працівників для внутрішньо переміщених осіб різних вікових категорій організовано безкоштовні курси, розмовні клуби та реалізуються навчальні проєкти з метою підвищення рівня володіння українською мовою.

У Тернопільському національному медичному університеті імені Івана Горбачевського організовано курси з поглибленого вивчення української мови для осіб, які були змушені покинути домівки через бойові дії. Акцент зроблено на вивченні побутової лексики, що дає можливість внутрішньо переміщеним особам комфортно почувати себе в українськомовному середовищі.

Заліщицький фаховий коледж імені Євгена Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України організував безкоштовні курси з української мови для внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають у гуртожитку закладу освіти.

У Теребовлянському фаховому коледжі культури й мистецтв постійно проводять засідання розмовного клубу «Рідним словом» та онлайн-зустрічі.

Організували курси української мови також Чортківський педагогічний коледж, Кременецька гуманітарно-педагогічна академія та комунальний заклад Великоберезовицької селищної ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». У Саранчуківському ліцеї Саранчуківської сільської ради було організовано мовно-народознавчі курси «Спілкуймося державною».

Також безкоштовні курси з вивчення української мови було організовано у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка та Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя.

Як відомо, 5 грудня 2022 року розпорядженням начальника Тернопільської ОВА було затверджено обласну програму розвитку та функціонування української мови у Тернопільській області на 2023–2027 роки.

Програма передбачає забезпечення розвитку та функціонування української мови, дотримання норм законодавства України щодо забезпечення культурно-мовних прав громадян, створення оптимальних умов для реалізації конституційних гарантій на вільне функціонування державної мови в Тернопільській області, розширення сфери її вживання, виховання любові, поваги, шанобливого ставлення до неї, національної свідомості у жителів області, а також тих людей, які приїхали на Тернопілля з територій, де ведуться бойові дії.

Виконання заходів зазначеної програми сприятиме:

·        популяризації української мови, культури й історичної свідомості української нації через спектр просвітницьких, культурних, науково-практичних та інформаційних заходів, зміцненню україномовного національно-патріотичного середовища;

·        поповненню бібліотечних фондів області новою україномовною літературою та періодичними виданнями;

·        проведенню заходів, спрямованих на популяризацію української мови та літератури;

Нагадуємо, що детальна інформація про безкоштовні курси та розмовні клуби, які діють на Тернопільщині за посиланням:  https://mova-ombudsman.gov.ua/ternopilska-oblast. Для того, щоб додати нову локацію, необхідно написати нам на електронну пошту: kursy@mova-ombudsman.gov.ua. 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux