• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Де вивчити українську мову в Києві
опубліковано 30 листопада 2022 року о 15:23

В період героїчної війни українського народу питання належного функціонування державної мови, яка є головною ознакою національної ідентичності проти російських загарбників, набуває сьогодні ключового значення і має стати одним із пріоритетних напрямків діяльності  місцевої влади.

Враховуючи стрімке зростання попиту громадян на отримання фахової допомоги для опанування та підвищення рівня володіння державною мовою, дедалі більше українських громад розширюють роботу мовних курсів та розмовних клубів.

Українська столиця теж продовжує розвивати мережу курсів з вивчення української мови.

За інформацією Київської міської військової адміністрації активними осередками, навколо яких здійснюється робота щодо дотримання мовного законодавства, є публічні бібліотеки міста Києва, на базі яких відкриваються різноманітні проєкти. Серед яких: Міська спеціалізована молодіжна бібліотека, ЦРБ ім. Ф. Достоєвського, бібліотека імені О. Герцена ЦБС «Свічадо», бібліотека імені Н. Рибака ЦБС «Свічадо», бібліотека імені А. Костецького для дітей, бібліотека імені Адама Міцкевича, бібліотека імені М. Костомарова, бібліотека імені І. Котляревського, бібліотека № 16 для дітей, ЦРБ ім. П. Загребельного, публічна бібліотека № 160, бібліотека «Книжкова світлиця» для дітей ЦБС «Свічадо», бібліотека ім. О. Теліги тощо.  Тут систематично проводять культурно-мистецькі заходи, тренінги, акції, флешмоби, спрямовані на піднесення престижу української мови, національної культури, історичної пам’яті. Для створення додаткових можливостей опанування державної мови організовуються презентації нових видань українських авторів, комплекс онлайн та офлайн заходів до ювілейних дат українських письменників: літературні вечори, зустрічі, поетичні читання, літературні візитівки тощо.

Також на базі громадських просторів «VcentriHUB» (за адресами вул. Володимирська, 51Б, просп. Оболонський, 22А, вул. Велика Китаївська, 83) спільно з Громадською організацією «Українська гуманітарна платформа» в рамках проєкту «Єдині» проводять безкоштовні курси та розмовні клуби з опанування української мови.

«Пригости мене розмовою – українською мовою» – саме таку промовисту назву обрали для розмовного клубу Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих. Розмовний клуб організовано для киян, вимушено переміщених осіб й усіх, хто хоче вдосконалити свої знання й уміння комунікації. Заняття проходять в групах, використовується комунікативний матеріал з вправами на мовлення в інтерактивній формі.

З липня в муніципальній книгарні «Сяйво книги» працює «Клуб українського мовлення». Заняття розраховані на тих, хто бажає вивчати українську мову самостійно, без допомоги учителя, хоче побороти в собі мовленнєвий бар’єр, страх спілкуватися українською, тільки починає говорити українською і шукає підтримки.

У BiblioHub Деснянського району Києва (вулиці Бальзака, 28) проводять експрес-уроки української мови. Під час тренінгів учасники дізнаються про риторику та техніку мовлення, як правильно розставляти наголоси у словах, а також лексичне значення слів.

З повним переліком локацій в м. Києві можна ознайомитися за посиланням.

Нагадуємо, на сайті Уповноваженого із захисту державної мови у розділі “Опанувати мову” розміщений перелік локацій мовних курсів на безоплатній основі, які діють на території України і доступні кожному, хто бажає вивчити або вдосконалити українську. 

Щоб повідомити про нові локації з вивчення мови, напишіть нам: kursy@mova-ombudsman.gov.ua.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux