• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Боротьба за українську книжку - це частина боротьби за українську мову, - Тарас Кремінь
опубліковано 27 травня 2021 року о 15:59

Боротьба за українську книжку - це частина боротьби за українську мову, Конституцію, державу. На цьому під час громадського форуму “Українська книжкова революція“ наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Сьогодні триває боротьба не тільки за українську книжку, а й за українську мову, Конституцію, державу.  В моєму рідному Миколаєві досі функціонує місцева програма розвитку російської мови як регіональної. Депутати не можуть зібратися, щоб проголосувати і скасувати це ганебне рішення. Секретар міської ради Харкова сьогодні ініціює подання позову за скасування рішення суду про заборону російської як регіональної. А хочу нагадати, що російська як регіональна була передбачена законом Ківалова-Колесніченка 2012 року, який давно визнано антиконституційним”, - сказав Тарас Кремінь.

Головним завданням Української книжкової революції Тарас Кремінь вважає припинення російської книжкової експансії на українському ринку, яка триває вже 30-й рік поспіль.

Уповноважений переконаний, що говорячи про книжковий ринок в Україні, потрібно також пам'ятати, що українську книгу читають і за кордоном. “Сьогодні у закордонних українців немає доступу до української літератури, ані по факту, ані дистанційно. Чи мала би бути перекладна література українських письменників? Очевидно, що так. Але жоден із українських бюджетів не виконував і половини того, що було написано в попередніх програмах, ініціативах, стратегіях, концепціях“

“Коли ми розпочинали революцію у сфері обслуговування, ми до кінця не вірили у ту колосальну підтримку, яку зараз ми бачимо з боку українського суспільства. А з 16 липня 2021 українські книгарні, видавництва, музеї, театри, державні службовці, телебачення, готуються до нового етапу – імплементації ще низки мовних статей“, - зазначив Тарас Кремінь. 

“Українська книжкова революція“ - ініціатива започаткована письменниками, представниками влади, громадського сектору та видавничого бізнесу на однойменному форумі у Києві . Вони вирішили об’єднати зусилля  для ухвалення державних рішень, покликаних вивести українське книговидання, книгорозповсюдження та читання з нинішнього катастрофічного становища.

У роботі форуму також взяли учать письменниця Оксана Забужко, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров,  директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, народні депутати Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, письменник та співзасновник видавництва “Зелений пес” Віталій Капранов, засновник видавництва “Лабораторія” Антон Мартинов, генеральний директор видавництва “Ранок” Віктор Круглов, дизайнер і засновник видавництва “Комора” Ростислав Лужецький, журналіст Вахтанг Кіпіані, дипломат, громадський діяч Данило Лубківський,  головний редактор журналу “Український тиждень” Дмитро Крапивенко, представники громадського сектору.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux