• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
500 днів незламності
опубліковано 08 липня 2023 року о 08:40

24 лютого 2022 року змінило всіх нас. Назавжди в пам’яті закарбувався той чорний ранок, який, в усіх сенсах, розбудив нову хвилю люті України та цивілізованого світу.

За ці 500 днів викристалізувалось усвідомлення цінності мови, культури, духовності. Кожен українець гостро відчув свою національну ідентичність і став на її оборону. Наша мова - це наша зброя. Це усвідомили ми, це побачив і наш ворог. 

За ці 500 днів Україна пройшла дуже важливий шлях. 

По-перше, українці стали більше спілкуватися рідною мовою. Статистика переходу на українську - безпрецедентна за всі роки новітньої незалежності. Українську чути скрізь!

По-друге, ми прискорили процес деколонізації та дерусифікації громадського простору.  Тисячі вулиць по всій країні позбавились залишків тоталітарного минулого. Сотні пам’ятників “вєлікіх голосів руzzкого міра” нарешті зникли з наших парків та скверів. Наші театри очистили свої репертуари, викресливши з них усі постановки, пов’язані з окупантами, з їх мовою, історією, літературою, музикою. На черзі - перейменування назв міст та сіл. Не можуть і далі на мапі України існувати маркери комуністичного минулого, які постали за часів радянського союзу. Мова йде про Арбузинку, Южноукраїнськ, Южне, Спокойствіє, Надеждівку, Луч тощо. Крім того, важливою складовою, пов’язаною з декомунізацією нашого простору, є перейменовання октябрьських, дзержинських, ленінських, кіровських, московських судів, яке має бути реалізоване найближчим часом. 

За останній рік ми прийняли ряд стратегічно важливих документів, які посилюють позиції української мови як державної. Серед них, Закон про заборону на ввезення та розповсюдження книг з рф і білорусі, який стимулюватиме розвиток українського книговидання. Закон про медіа, який містить норми про відповідальність за приниження і зневажання державної мови. Хоча окремі норми медійного закону набиратимуть чинності в 2024 році, однак загалом цей документ – вагомий крок в захисті українськомовного інформаційного простору. Також хочу наголосити на важливості ухвалення Закону про національні меншини, який створює нові можливості для застосування мов національних меншин, але при цьому не звужує сферу функціонування державної мови. А ось буквально кілька днів тому, 5 липня, Президент України підписав Закон про захист прав споживачів, в якому є норми, які стосуються застосування державної мови. Зокрема, передбачається, що розмір шрифту на продукції, яким наноситься інформація державною мовою, не може бути меншим за розмір шрифту, яким наноситься інформація іншою мовою. Крім того, документом встановлено, що інформація на продукції не може надаватися державною мовою держави-агресора або держави-окупанта.

В березні 2022 Україна доєдналась до Європейської федерації національних мовних інституцій, ставши асоційованим членом. У цей непростий час ми дякуємо за підтримку нашим партнерам, провідним мовним інституціям Європи. Завдяки їй, питання, пов’язані примусовою русифікацією, лінгвоцидом української мови на тимчасово окупованих територіях, піднімається на найвищих переговорних майданчиках.

Протягом 2022-2023 років, за моєї ініціативи, було розроблено та затверджено понад 70 мовних програм, 17 з яких - обласних. Сьогодні такі документи діють в Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині, Харківщині. Ми змогли покрили більшість прикордонних областей, посиливши наш мовний кордон. Але вкотре наголошую на важливості затвердження таких документів містами-мільйонниками - Києвом, Харковом та Одесою. 

Нині в Україні кожен охочий може долучитись до безкоштовних мовних курсів, яких діє більше 500. Це рекордна кількість, яка від початку повномасштабного вторгнення реалізована завдяки нашій співпраці з місцевою владою та невтомними мовними волонтерами. 

Вперше українська звучала на врученні Нобелівської премії. Олександра Матвійчук - наша національна гордість. 

Попит на українську зріс не тільки в Україні, але й за кордоном. Тисячі іноземців виявили бажання опанувати мову Героїв. 

Сьогодні, 8 липня, виповнюється рівно три роки відтоді, як розпорядженням Уряду мене було призначено на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. За цей час ми пройшли сім хвиль імплементації мовного Закону. Порушення фіксуються, необхідні рішення про притягнення порушників до відповідальності ухвалюються. Але найголовніше - для більшості українців прийшло усвідомлення, що фронт боротьби за Україну – це і фронт утвердження української мови. В умовах повномасштабної війни державна мова стала однією з ключових ліній оборони. Захищаючи право громадян на застосування державної мови в усіх сферах публічного життя на всій території України, ми наближаємо Перемогу.

Тримаймо стрій!

Слава Україні! 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux