• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
18 травня - Міжнародний день музеїв
опубліковано 18 травня 2022 року о 16:08

Сьогодні, 18 травня, Міжнародний день музеїв.

З перших днів війни ворог цинічно нищить культурне надбання нашого народу: підступно і цілеспрямовано атакує гуманітарну сферу, завдає прицільних ударів по музеях та музейних сховищах, злочинно вивозить унікальні колекції світового значення. Так, в 2014 році окупанти хотіли привласнити собі колекцію скіфського золота, вивезену до Європи з кількох музеїв Криму. В той час вони захопили 4095 пам’яток національного і місцевого значення, продовжує незаконно вивозити артефакти з півострова. Під загрозою - Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора. Під час будівництва траси “Таврида”, що веде до Керченського мосту, знищені мусульманські поховання. Аналогічна ситуація по привласненню музейних колекцій Донеччини та Луганщини. Пригадаймо скандал, коли головуючий Президії Боснії і Герцеговини, представник сербського народу подарував російському очільнику мзс 300-літню українську ікону з окупованої Луганщини. ЮНЕСКО засудило знищення культурної спадщини, а ми продовжуємо фіксувати грабежі в окупації. 

Перелік злочинів рф проти України нескінченний. 27 лютого 2022 року російські військові спалили Іванківський історико-краєзнавчий музей, в якому розміщувалась колекція геніальних творів Марії Примаченко. Під ракетний удар росіян у столиці потрапив Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, а також були ризики знищення Національного заповідника “Софія Київська” - однієї з найголовніших християнських святинь планети. В Чернігові окупанти пошкодили Будинок-музей та садибу Михайла Коцюбинського. У Бучі російські загарбники знищили архів лідера національно-визвольного руху, Героя України В'ячеслава Чорновола. В Запорізькій області російські військові розікрали історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова”; скинули авіабомбу на Маріупольський художній музей імені А.І. Куїнджі, знищивши полотна всесвітньо відомих митців, викравши з території міста-героя стародавні ікони, рукописний сувій Тори, Євангеліє маріупольських греків, предмети медальєрного мистецтва Харабета. На Харківщині воєнні злочинці поцілили в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди - філософа, вченого і поета світового масштабу, чиє 300-ліття відзначать на міжнародному рівні. 

Музейники, рятуючи національну спадщину від руйнівної ходи окупантів, проявляють справжній героїзм. Цьогоріч тема Міжнародного дня музеїв – "Сила музеїв". Сьогодні весь світ аплодує нашим діячам культури, які рятують музейні експонати в бомбосховищах, укріплюють пам’ятники та будівлі музеїв від можливих ворожих ударів, евакуйовують експозиції у безпечні регіони України. 

Наша мова, історія та культура - головні маркери національної ідентичності. Російський окупант, виконуючи злочинні накази по знищенню нашої історичної та культурної спадщини, спалюючи книжки та церкви, руйнуючи міста і села, незворотньо постане перед міжнародним судом. Документуючи кожен злочин, ми наближаємо перемогу та покарання винних у геноциді українського народу.

Високо цінуючи повсякденну сподвижницьку працю та зусилля щодо збереження і примноження самобутнього національного спадку, бажаю українським музейникам натхнення, сил і віри. 

Українські музеї - справжнє джерело історії та культури нашого народу. Українські музейники - справжні герої України.

Наближаємо перемогу!

Слава Україні!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux