• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений закликав місцеву владу вичистити населені пункти від реклами та вивісок недержавною мовою
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 15:34

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наполягає на необхідності узгодити акти, якими регулюються питання благоустрою населених пунктів, з вимогами мовного Закону у сферах інформації для загального ознайомлення та реклами. Йдеться про обов’язковість виконання вивісок та зовнішньої реклами державною мовою.

“До мене як до Уповноваженого продовжує надходити велика кількість звернень громадян щодо розміщення лише недержавною мовою інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами на об’єктах благоустрою населених пунктів, що є порушенням вимог закону про державну мову. Тому вкотре закликаю місцеву владу забезпечити мовні права громадян та вичистити українські міста від реклами та вивісок недержавною мовою ”, - зазначив Тарас Кремінь. 

За словами Уповноваженого, низка органів місцевого самоврядування вже внесли обов'язковість виконання вивісок та реклами державною мовою до  відповідних актів. 

Так, наприклад, на території міста Ужгород Закарпатської області діє Порядок встановлення вивісок, яким передбачено, що текст вивіски має бути виконаний українською мовою. Цей документ обов’язковий для виконання всіма підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності та відомчої належності, а також фізичними особами-підприємцями, які встановлюють вивіски у м. Ужгород. 

Подібна практика запроваджена і в Одесі, Києві, Дніпрі та Чернігові.

У Львові ж обов'язковість виконання вивісок, плакатів, афіш, повідомлень та цінників державною мовою встановлено ухвалою Львівської міської ради. “Окрім цього, документом визначено, що у разі виявлення порушень цих вимог “Муніципальна варта” може складати протоколи про адміністративні правопорушення. Таким чином не лише врегульовано розміщення на території міста вивісок та зовнішньої реклами державною мовою, а й забезпечується систематичний контроль за виконанням цього акта”, - зазначив Тарас Кремінь.

Окремі органи місцевого самоврядування, за словами Уповноваженого, як скажімо, в Одесі, Миколаєві та Ужгороді, вже посилили контроль за цим процесом та проводять рейди-перевірки. “При виявленні порушень чинного законодавства виносяться приписи про демонтаж таких вивісок”, - сказав він. 

“За умови ігнорування винесених попереджень та приписів прошу місцеву владу надсилати матеріали про порушників (найменування, місцезнаходження, код ЄДРПОУ для юридичної особи або ІН для фізичної особи-підприємця, контактну інформацію) з фото- та відеофіксацією порушень до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови для подальшого притягнення порушників до відповідальності у встановленому законодавством порядку”, - наголосив Уповноважений.

Нагадаємо, що відповідно до статті 28 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, інформація для загального ознайомлення (оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

Відповідно до статті 32 мовного Закону мовою реклами, включаючи рекламу на телебаченні і радіо, є державна мова. Ці вимоги поширюються на всі визначені види реклами незалежно від способу її розміщення та змісту (внутрішню, зовнішню, рекламу на транспорті, політичну, соціальну рекламу тощо).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux