• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений закликає не користуватися сайтами сумнівного походження, які порушують мовний закон
опубліковано 20 липня 2023 року о 09:30

Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови проаналізовані порушення норм статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо мови інтернет-представництв за 10 місяців їх дії (16.07.22 - 16.05.23).

За результатами опрацювання скарг громадян Уповноважений надіслав 1020 звернень з вимогою усунути порушення частини шостої статті 27, які стосувалися 1256 інтернет-ресурсів.

Станом на 14 липня 2023 року встановлено, що 794 (63%) інтернет-представництва усунули порушення та функціонують відповідно до вимог Закону, тоді як 462 (37%) продовжують порушувати норми статті 27. 

Щодо 110-ти інтернет-сайтів, які містять необхідні дані, тривають заходи щодо притягнення до відповідальності за порушення вимог мовного закону відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

“Перелік 352 інтернет-представництв, де не вдалося встановити суб’єкт господарювання, буде направлений до Національної поліції України для встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності за порушення чинного законодавства України”, - повідомив Тарас Кремінь.

“Як Уповноважений із захисту державної мови закликаю громадян не користуватися тими сайтами, що порушують мовний закон (завантажуються недержавною або взагалі не мають версії українською) та не містять даних щодо суб'єктів господарювання). Відсутність на таких вебсайтах даних щодо найменування, організаційно-правової форми, місцезнаходження, іншої контактної інформації, особи керівника тощо - це порушення цілої низки законів України: податкового законодавства, законів “Про захист прав споживачів”, “Про електронну комерцію” тощо, - підкреслив він. - У випадку будь-яких порушень з боку таких недобросовісних підприємців споживачеві буде неможливо довести їх провину”.

Уповноважений також нагадав, що ефективність реагування на повідомлення про порушення щодо мови інтернет-представництв відповідно до статей 56 та 57 Закону або Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) залежить від повноти інформації, наданої заявниками - споживачами відповідних товарів та послуг.

Інформацію з рекомендаціями щодо подання повідомлень про порушення вимог законодавства щодо мови інтернет-представництв можна знайти на офіційному сайті Уповноваженого за посиланням.

Як відомо, з 16 липня 2022 року всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою. Ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію і має своє представництво в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності даного суб’єкта.

Відповідно до нової редакції Закону України “Про захист прав споживачів" у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації на вебсайті про його найменування, місцезнаходження, що унеможливлює здійснення заходу державного нагляду (контролю), Держпродспоживслужбі надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайтів (частини вебсайту, програмного забезпечення) таких суб’єктів господарювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux