• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений взяв участь у засіданні 21-ї Генеральної Асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій
опубліковано 24 вересня 2024 року о 15:57

23 вересня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь і перший заступник Керівника Секретаріату Уповноваженого Аліна Шпак взяли участь у роботі 21-ї Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL), що відбувається в Будапешті (Угорщина). 

Під час загальних зборів було представлено Звіт організації про діяльність за 2023-2024 роки, План роботи на 2024-2025 роки та обрано новий виконавчий комітет Генеральної Асамблеї. Президенткою переобрано Сабіну Кірхмаєр (Данія), віце-президенткою - Сесілію Робустеллі (Італія), генеральними секретарями стали Тамас Вараді (Угорщина, до 30 червня 2025) та Андреас Вітт (Німеччина, з 1 липня 2025 року).

Одночасно з Генасамблеєю відбувається міжнародна конференція “Мовне розмаїття та мовне планування”. За словами Уповноваженого, на євроінтеграційному шляху Україна сприяє розвитку української мови як державної, захищає мовні права громадян, засвоює кращі світові мовні практики, доступні, в тому числі, завдяки тісній співпраці з провідною інституцією ЄС. 

Також під час конференції Уповноважений поінформував європейських партнерів про масові злочини, які вчиняє країна-агресор на території України, зокрема лінгвоцид, спрямований на знищення української мови в усіх сферах окупаційного виживання, а також дискримінацію, переслідування та репресії громадян України за мовною ознакою. 

“На тимчасово окупованих територіях України триває цілеспрямоване нищення української мови як визначальної складової української нації, що здійснюється шляхом її організованої заміни на російську через заборону застосування в будь-яких проявах. Завдяки постійній взаємодії з європейськими колегами - очільниками мовних інституцій - про російські злочини продовжує дізнаватися значно більша кількість людей в усьому світі. Спільними зусиллями - до перемоги України!”, - зазначив Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь наголосив, що членство України в EFNIL - один із факторів незворотності руху нашої держави до стандартів європейської спільноти, додаткова можливість для популяризації та вивчення української як майбутньої офіційної мови Європейського Союзу: “Це - унікальний шанс для популяризації України на світовому рівні, формування її позитивного іміджу, розвінчування брехні та  антиукраїнської пропаганди, протистояння спробам росії поширювати дезінформацію щодо “утисків російськомовного населення”, а також дискредитації української мови як основи нашої самобутності. Українська вже стала популярною мовою в ЄС, а офіційний статус - це питання часу”, - зауважив Тарас Кремінь. 

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій, одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

EFNIL об’єднує національні мовні інституції 31 країни-члена ЄС. Серед її основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux