• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про виконання закону про мову у стратегічних галузях промисловості
опубліковано 30 серпня 2023 року о 15:49

За результатами здійснення державного контролю щодо застосування державної мови в діяльності Державного підприємства “Антонов” виявлено низку проблем, які консервують подальше використання мови держави-агресора при виконанні технічної та проєктної документації, стримують застосування української мови у сфері літакобудування та інших  стратегічних галузях промисловості. Про це йдеться у листі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя на адресу Уряду.

“Статтею 31 Закону про державну мову передбачено, що застосування недержавної мови при виконанні технічної та проєктної документації допускається лише в ситуаціях, пов’язаних із виконанням робіт на замовлення іноземних суб’єктів. В умовах воєнного стану діяльність підприємств стратегічних галузей промисловості спрямована на посилення обороноздатності України та виключає співпрацю чи виконання замовлень для резидентів країни-агресора. За таких обставин законні підстави для застосування російської мови в діяльності  можуть виникати у виключних випадках”, - зазначив Тарас Кремінь.

В межах державного контролю конкретних фактів порушення законодавства про державну мову не встановлено, однак серед факторів, які перешкоджають повноцінному застосуванню державної мови в процесі виконання конструкторської та експлуатаційної документації” виявлено, зокрема, такі: 

інерція, пов’язана з тим, що технічна документація на раніше спроєктовані вироби, виконувалася російською мовою;

відсутність необхідних національних стандартів з розробки конструкторської документації, зокрема на авіаційну техніку;

відсутність українськомовних класифікаторів виробів та матеріалів;

необхідність мовної адаптації програмного забезпечення, що застосовується для розробки конструкторської документації.

“Наведені аргументи не можуть виправдовувати порушення мовного Закону.  Вони вказують лише на те, що протягом чотирьох років з дня набрання чинності Законом у липні 2019 року у сфері промислового виробництва, зокрема в літакобудуванні, не було здійснено належних і достатніх заходів для забезпечення виконання вимог Закону щодо застосування державної мови в технічній та проєктній документації”, - зазначив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, це свідчить про нагальну необхідність в активізації зусиль відповідних державних інституцій щодо розробки необхідних національних стандартів, вирішення інших проблем, що стримують застосування державної мови у сфері літакобудування.

“Як Уповноважений із захисту державної мови у відповідності до положень статті 49 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” я звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією розробити план невідкладних заходів з усунення перешкод для застосування державної мови у літакобудуванні та інших стратегічних галузях промисловості”, - підсумував Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux