• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про дотримання мовного Закону у сфері освіти
опубліковано 15 листопада 2022 року о 13:01

До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити звернення громадян щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” в сфері освіти. А саме щодо порушення 21 статті мовного Закону, відповідно до якої мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Так протягом 10 місяців 2022 року на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшло понад 70 звернень щодо порушень мовного законодавства окремими педагогічними, науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, вищої освіти. Це становить 3% від кількості всіх звернень. 

Минулого місяця Уповноважений виніс першу постанову щодо порушення 21 статті, про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 3400 гривень за застосування недержавної мови під час освітнього процесу доцентом одного з київських закладів вищої освіти.

Нагадаємо, що відповідно до положень Законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою освітнього процесу в закладах вищої освіти є державна мова. 

Впродовж року за результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення в подальшому порушення законодавства про державну мову Уповноваженим із захисту державної мови проводилася робота в рамках 7 заходів державного контролю за застосуванням державної мови сфері освіти. З них 4 стосуються діяльності закладів середньої освіти, 2 - вищої, 1 - спеціалізованої освіти. За результатами одного заходу держконтролю підтверджено порушення, складено відповідний протокол, в рамках шести - робота триває. 

“Можна констатувати, що динаміка поліпшується. Якщо протягом 2021 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло 157 звернень щодо порушень мовного законодавства в сфері освіти, то протягом 2022 року маємо вдвічі менше. Однак ми все ще фіксуємо порушення мовного законодавства окремими педагогічними, науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, вищої освіти”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений наголосив, що в умовах повномасштабної війни освітній процес, який здебільшого триває дистанційно, має відповідати не тільки закону, а й духу української державності, культури, ідентичності. Тож питання захисту мови та її утвердження має залишатися серед ключових. “Сфера освіти має бути прикладом у питанні дотримання мовного законодавства. Освітяни мають відчувати відповідальність за утвердження української мови як державної”, - сказав Тарас Кремінь.

Говорячи про революційні зміни, які відбулись протягом 2022 року в сфері освіти, Тарас Кремінь наголосив на важливості відмови від російських наративів. “Це і перегляд шкільних програм з зарубіжної літератури, і відмова від мови агресора. Так, в багатьох областях прийнято рішення про виключення російської мови з навчальних програм комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Таке рішення, зокрема, було підтримано 10 листопада і Київською міською радою. Освіта - це основа нашого майбутнього, тому маємо і надалі працювати над вилученням з ужитку всіх російських наративів”, - зазначив Тарас Кремінь.  

Нагадуємо, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, ви маєте можливість подати звернення чи скаргу до Уповноваженого. 

Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний 12.

Електронна форма доступна на сайті

Телефон: +38 (044) 293-11-79


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux