• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений подякував представниками Української центральної репрезентації в Аргентині за активну позицію в питанні збереження рідної мови
опубліковано 22 лютого 2021 року о 15:01

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь провів онлайн нараду із керівництвом Української центральної репрезентації в Аргентинській республіці - активістами української громади в Аргентині з нагоди 100-ліття встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами.

У нараді взяли участь: заступниця голови УЦР Марія Зінько, виконавчий директор Аргентинсько-української торговельно-промислової палати Олег Яхно, завкафедри перекладу Буенос-Айреського університету Каталина Похиляк, голова Головної Ради УЦР Юрій Іваник. Серед учасників були також заступниця директора Державної архівної служби України, професорка Лариса Левченко, представник Уповноваженого Андрій Вітренко, головна фахівчиня Секретаріату Юлія Сурганова.

Учасники обговорили важливість кращого доступу молоді Аргентини українського походження, яка входить до складу близько 30 різних культурних товариств та організацій країни, до дистанційних курсів із вивчення української мови,  спільних наукових проєктів між провідними університетами наших країн, літніх мовних таборів тощо.

На думку Олега Яхна, зміцнення української громади неможливо без сприяння опанування нею української мови, культури, традицій, що завжди було фактором утвердження самоідентичності та протидії асиміляції в іспаномовному світі. Досвід існування курсів із вивчення українознавчих дисциплін при парафіях та громадських організаціях, наукові дослідження, видавнича діяльність, співпраця з церковними, громадськими, науково-освітніми центрами Аргентини - тільки частина тієї роботи, яку варто посилювати в сучасних умовах. Надзвичайно важливі торговельно-економічні відносини, а також інвестиційна діяльність, до якої має бути долучена значно більша кількість молоді наших країн.

«На жаль, старше покоління відходить, а молодь не має елементарного доступу до ефективних мовних курсів. В умовах пандемії ми побачили, наскільки пожвавилася увага до дистанційного навчання. Тому попит на вивчення української мови за кордоном - серед пріоритетів громади Аргентини, яка розраховує на підтримку з боку українських університетів», - додав заступник УЦР.

Професорка Каталина Похиляк запевнила, що очолювана нею кафедра всіляко сприяє молодим аргентинцям українського походження, тому готова і надалі створювати кращі умови для розвитку міжнародних зв'язків із українськими університетами.

Тарас Кремінь подякував представниками Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці за активну позицію в питанні збереження рідної мови та наголосив на важливості підтримки ініціатив УЦР в Аргентині, зокрема, задля задоволення мовних потреб української молоді, спільних наукових проєктів, розробки дистанційних українознавчих курсів, пошуку архівних матеріалів з історії еміграції, подальшої співпраці.

Він також нагадав, що у Верховній Раді України 8 скликання входив до складу групи з міжпарламентських зв'язків між Україною та Аргентинської республікою (2015-2019). 

«Добре пам’ятаю історичний візит у складі групи, очолюваної народним депутатом України Віктором Романюком, до Буенос-Айреса 26-28 квітня 2018 року. Україна тоді була першою країною світу, з якою укладено угоду про співпрацю невдовзі після парламентських виборів. Крім того, завдяки зусиллям Надзвичайного і Повноважного посла України в Аргентині Юрія Дюдіна відбулися важливі зустрічі із членами Уряду, українською громадою Аргентини, участь у відкритті українського стенду на найбільшій в іспаномовному світі книжковій виставці «Del Libra», - розповів Уповноважений.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux