• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Утверджуючи українську мову, ми захищаємо нашу Незалежність
опубліковано 25 квітня 2022 року о 09:05

Сьогодні, 25 квітня, третя річниця ухвалення доленосного Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Тоді, у 2019-му році, попри шалений тиск з боку “п’ятої колони”, історичний документ, прийняття якого всі роки незалежності чекали мільйони українців, відкрив шлях на утвердження української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України та створив умови для консолідації українського суспільства. І сьогодні, без перебільшення, можна сказати, що цей закон відіграє ключову роль у зміцненні української державності, адже забезпечує пріоритетність української у сферах державного управлінні, освіті, науці, культурі, охороні здоров’я, обслуговуванні тощо, а також передбачає обов’язок кожного громадянина володіти державною мовою.

"Мовний Закон витримав перевірку часом. Незважаючи на численні атаки проросійських сил, неодноразові спроби його скасувати чи здійснити ревізію певних статей, тривалий саботаж щодо виконання окремих норм, закон діє і має колосальну підтримку українського суспільства. Безперечно, є сфери, в яких порушення мовного законодавства, досі фіксуються. Проте процес українізації незворотний. За ці три роки ми є свідками стрімкого становлення національної ідентичності, і української дійсно стало значно більше. Нею спілкуються освітяни, медики, журналісти, спортсмени, дипломати, державні службовці… Мову чути скрізь! І це головне надбання цього документа", - зазначає Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

"Українська мова, як головна ознака української ідентичності, завжди була для російських імперців однією з головних цілей для знищення. Все ХХ століття, проводячи колонізаторську політику, росія намагалася у будь-який спосіб нашу мову заборонити, витіснити, викорінити, знецінити, нав’ятати твердження про “меншовартісність”...  Історичним рішенням Конституційного Суду від 14.07.2021 “мовне питання” визначено одним із головних політичних інструментів геополітичної експансії російської федерації і в сучасних умовах. Саме тому КСУ ствердно наголосив, що “загроза українській мові рівносильно є загрозою національній безпеці України”. 

Міфи, нав’язані російською владою, про “адін народ”, обмеження прав російськомовних, сьогодні мають своє криваве відлуння. Для кремлівської пропаганди мовне питання в Україні - головна тема для маніпуляцій. Війна в 2014-му, яка розпочалась з захоплення Криму й окремих районів Донецької та Луганської областей, відбувалась під гаслом захисту “русскоговорящіх”. Із початком повномасштабного вторгнення росії на нашу територію вони відкрито заявляють про “деукраїнізацію” - знищення всіх ознак національності. І сьогодні рф використовує мову як інструмент у війні проти України. Їх мета - насильницьке зросійщення України. В умовах надзвичайно жорстокої війни, українська мова є одним зі священних символів нашої державності, сили духу нашого волелюбного народу. 

“Руzzкій мір”, який прийшов на наші землі, і загроза втрати незалежності, спонукали українців відмовитись від мови окупантів та перейти на українську! І сьогодні підтримка української як державної сягнула максимального рівня за всі роки Незалежності. Все більше українців розуміє, що захищаючи українську мову, ми захищаємо Україну. Відтак, нині найкращі можливості для того, щоб український інформаційний простір на 100% заповнити державною мовою. Там де є мова, - у ворога немає шансів! Тож говоріть українською, співайте українські пісні, читайте українські книжки, вдосконалюйте свої мовні компетенції!

Окремо хотів би нагадати, що 16 липня 2022 року - новий етап імплементації мовного Закону. Відповідно до якого набудуть чинності норми про обов’язкове використання української в інтерфейсах комп’ютерних програм та інтернет-представництв, а також запрацює запровадження адміністративної відповідальності за порушення вимог мовного закону для фізичних осіб, друкованих ЗМІ тощо. І, відповідно, державної мови стане ще більше! 

Сьогодні весь цивілізований світ промовляє українською: "Слава Україні" та "Героям слава"! 

Тож віримо в Україну й ЗСУ та наближаємо нашу перемогу!"

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux