• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь провів відеозустріч із головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим з питань дотримання вимог Закону про мову
опубліковано 16 листопада 2020 року о 16:14

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь провів відеозустріч із головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим та очільниками райдержадміністрацій з питань дотримання вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” як органами державної влади, місцевого самоврядування, державними підприємствами, так і закладами вищої освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, центрами надання адміністративних послуг тощо. Це перша із низки запланованих зустрічей з керівництвом ОДА.

“Херсонщина - перша з областей України, яка, запропонувавши співпрацю, всіляко сприяє імплементації мовного закону. На мою думку, ми на вірному шляху, адже це - запорука посилення ролі української як державної. Особливо важливо, щоб на Херсонщині діяла регіональна програма розвитку української мови як державної, яка сприятиме поширенню мережі курсів із безкоштовного вивчення державної мови, поліпшенню рівня володіння державною мовою, а також вдосконаленню її викладанню.Не менш важливо забезпечити дію програми з підтримки місцевих авторів, комплектації бібліотек сучасними виданнями, в тому числі, електронними, дбаючи про продовження дії обласної програми розвитку культури і духовності на наступні роки”, - зазначив Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь наголосив на необхідності неухильного дотримання норм Закону, які стосуються обов’язкового застосування державної мови у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності у відповідних сферах.

Так, зокрема, Уповноважений зазначив, що

  • державні службовці, керівництво місцевих державних адміністрацій, закладів освіти усіх форм власності, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники, посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків;
  • використовувати у роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності комп’ютерні програми з користувацьким інтерфейсом державною мовою;
  • подавати державною мовою інформацію для загального ознайомлення (оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та іншу публічно розміщену текстову, візуальну і звукову інформацію, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування).

Тарас Кремінь також нагадав, що мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова.  

“Окремо звертаю увагу, що з 16 січня 2021 року набирає чинності стаття 30 Закону, яка стосується використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. До зазначеної сфери також відноситься і надання населенню соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги». Відповідно до норм статті 30 Закону мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова”, - зазначив Тарас Кремінь.

“Чітке виконання вимог Закону значною мірою залежить від поінформованості людей, яких ці вимоги стосуються, а також від контролю за дотриманням законодавства”, - підкреслив він.

Голова облдержадміністрації Юрій Гусєв запропонував на початку наступного року провести конференцію, на якій детально розглядатимуться питання реалізації тих завдань, які сьогодні ставить офіс Уповноваженого із захисту державної мови та Уряд перед органами місцевого самоврядування.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux