• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь підтримує проєкт Закону щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження
опубліковано 01 грудня 2021 року о 16:44

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 1 грудня одноголосно підтримав законопроєкт щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (№6287).

“Відповідно до п. 3 статті 26 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” держава сприяє виданню та поширенню творів української літератури, перекладів, виданню державною мовою іншомовної літератури. Запропоновані законопроєктом № 6287 механізми підтримки суб’єктів видавничої справи сприятимуть як зростанню українського книжкового ринку загалом, так і розвитку культури читання громадянами України книг українською мовою, що, у свою чергу, сприятиме розширенню застосування державної мови у відповідній сфері та підвищенню рівня володіння нею громадянами України”, – сказав Тарас Кремінь, коментуючи відповідне рішення Комітету.

За словами Тараса Кременя, законопроєкт, зокрема, передбачає впровадження відшкодування оренди книгарням, які продають книги українською мовою (до 20% від доходів), та надання сертифікатів на купівлю книжок дітям при народженні та при досягненні 14-річного віку.

Документ має на меті сприяти суттєвому зростанню книжкового ринку й числа книгарень з нинішніх 200 до майбутніх 800 по всій Україні за п’ять років. Асортимент книжок також має зрости майже вдвічі. Механізм відшкодування в законопроєкті складається з кількох критеріїв: книжка має бути написана українською мовою, а книгарня має звітувати стосовно цього Українському інституту книги, який надає крамниці відповідний документ, на підставі якого відбуватиметься компенсація.

“Сфера книговидання та книгорозповсюдження є однією з важливих сфер суспільного життя, в якій Законом визначено відповідні вимоги щодо застосування державної мови. Для формування сильної і спільної для всієї держави української ідентичності, зростання культурного і освітнього рівня громадян, творення сталих інституцій та зростання рівня загального суспільного добробуту, створення, поширення національного культурного продукту (в т. ч. книжкових видань), його висока якість та високий рівень споживання на всій території України мають важливе значення”, – наголосив Тарас Кремінь.

“Тому розвиток та належне функціонування сфери книговидання і книгорозповсюдження, забезпечення застосування у цій сфері державної мови є не лише важливим фактором гуманітарного розвитку та національної безпеки України, але й безпосередньо пов’язані з забезпеченням прав громадян України на отримання інформації державної мовою з книжкових видань, які поширюються на території України”, – підкреслив він.

“Переконаний, що законопроєкт №6287 буде розглянутий у сесійній залі вже найближчим часом”, – додав Уповноважений.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux