• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь переконаний, що чергова спроба проштовхнути через парламент мовні зміни до освітнього закону не має перспектив
опубліковано 03 листопада 2021 року о 15:27

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає народних депутатів України не підтримувати проєкт закону України «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту», яким планується внести зміни щодо мови навчання. Про це йдеться у листі Уповноваженого на адресу голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

Законопроєктом «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту» (реєстраційний № 5727 від 02.07.2020) пропонується доповнити статтю 48 Закону України «Про вищу освіту» новою частиною, відповідно до якої для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземних громадян та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою.

«Сьогодні на засіданні освітнього Комітету планується чергова спроба ревізії закону про освіту щодо мовного питання», – зазначив Тарас Кремінь.

Він наголосив, що декларована мета законопроєкту, «врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства», може бути досягнута в рамках чинного законодавства.

«Частиною п’ятою статті 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачено, що у закладах освіти відповідно до освітньої програми одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Крім того, частиною другою зазначеної статті передбачено, що заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, а іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови. З огляду на це, можливість конкретного закладу вищої освіти здійснювати викладання окремих або декількох дисциплін англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу, а також забезпечення вивчення іноземцями, особами без громадянства державної мови вже передбачена чинним законодавством та не потребує внесення пропонованих авторами законопроєкту змін», – зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений нагадав, що це - далеко не перша спроба внести зміни до закону про вищу освіту. «У вересні 2020 року цей законопроєкт навіть був внесений до сесійної зали, але не був проголосований. Проте його намагаються пролобіювати знову. Цей документ – прикрита спроба повернути російську мову до освіти замість делегованого законодавством права організувати якісний навчальний процес однією з офіційних мов ЄС, що дало б можливість залучити до навчання набагато більше іноземних студентів. Саме тому в запропонованій редакції цей законопроєкт не може бути підтриманий», – наголосив Тарас Кремінь.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux