• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: 24 лютого імперська, диктаторська машина з русифікації українців поновила свою роботу
опубліковано 15 червня 2022 року о 16:32

Імперський, диктаторський метод, який з 24 лютого 2022 року набув нового масштабу, поновив роботу страшної машини з русифікації громадян України. Про це в ефірі “Українського радіо” зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Боротьба проти освічених, розумних українців, людей волі, характеру, досвіду - це перше, що починають робити російські окупанти на українських землях. Ми бачимо, що ця практика не змінилася ані з часів царської росії, ані з часів радянського союзу. І сьогодні ця практика набуває нових, асиміляційних, людиноненависницьких форм - геноцид українського народу. Коли в 2021 році ми провели дослідження щодо обмеження прав громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою на окупованих територіях, ми усвідомлювали величезні, незворотні масштаби, якими здійснювалась русифікація громадян України, які вимушено, в силу різних обставин, опинилися на окупованих територіях частини Донецької, Луганської областей та Криму. Але ми і уявити не могли, що фактично протягом короткого проміжку часу, починаючи з 24 лютого, на новоокупованих територіях фактично буде ліквідовано шкільництво, асимільовано вчителів української мови та літератури, перебрано та знищено українські бібліотеки. Сьогодні тотальна русифікація на окупованих територіях торкнулася всіх без виключення сфер”, - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що зараз Секретаріат Уповноваженого збирає усі факти лінгвоциду на окупованих територіях для подальшої передачі їх до міжнародного суду. Зокрема, всі ці факти будуть також передані і до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні, з представниками якої Тарас Кремінь зустрівся 9 червня. 

“Термін “лінгвоцид” не є юридично визначеним. Натомість про лінгвоцид, як одну з особливих, “вишуканих” форм зросійщення, каже Конституційний Суд України у своєму рішенні від 14 липня 2021 року, яким визнано конституційність мовного Закону. Зокрема, там говориться: “Шляхом репресій, "розстріляного відродження", голодоморів, запровадження вищої освіти лише російською мовою, "гармонізації словників" тощо українська мова стала жертвою лінгвоциду, а українське суспільство зазнало тотального зросійщення. Застосування російської мови в повсякденному житті було дозволене без обмежень, в офіційному житті - обов’язковим, тоді як української - максимально обмежено”.

За словами Уповноваженого, лінгвоцид є одним із ключових компонентів геноциду. 

“Лінгвоцид полягає у витісненні української мови з усіх сфер суспільного життя. Ми звернули увагу на п’ять головних сфер: сфера офіційного спілкування, освітній процес, сфера культури, медіа та публічний простір. Що стосується освітнього процесу, то фактично з перших днів окупації реалізуються ініціативи замінити українське освітнє законодавство на російське, перекваліфікувати педагогічних працівників - вчителів української мови та літератури - на вчителів російської мови та літератури. Разом з тим було вилучено з навчальних планів та освітніх програм українську мову, літературу та історію. Проведена так звана “виховна робота” з директорами шкіл з тим, щоб вони йшли на колаборацію. Але з того, що мені відомо з відкритих джерел, минулого тижня така зустріч відбулася з усіма директорами херсонських шкіл, і начебто тільки двоє погодились співпрацювати з окупаційним режимом. Всі інші відмовились займатися освітньою діяльністю на окупованих територіях. Люди готові втрачати роботу, але не йти на співпрацю з окупантами”, - сказав Тарас Кремінь. 

Уповноважений закликає громадян повідомляти про переслідування за мовною ознакою та будь-які утиски української мови на окупованих територіях.

Нагадуємо, що про випадки лінгвоциду можна повідомити:

☎️за телефоном: +380635561279;

📧на електронну пошту: stoplinguacide@gmail.com



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux