• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Робота Секретаріату Уповноваженого за першу половину листопада 2020 року
опубліковано 13 листопада 2020 року о 15:11

За останні дні (02.11–13.11) на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшли численні звернення та скарги громадян щодо можливих порушень у частині застосування державної мови в освітньому процесі, рекламі, відсутності українськомовної версії сайтів інтернет-магазинів та туристичних агенцій тощо.

ЗВЕРНЕННЯ ТА СКАРГИ ГРОМАДЯН

Секретаріатом розпочато здійснення державного контролю за скаргами громадян щодо факту використання російської мови посадовою особою під час виконання службових обов'язків та щодо факту складання та оприлюднення тексту судового рішення не державною мовою.

Також надійшла скарга народного депутата України ІІ, ІІІ, IV та VII скликань, депутата Київської міської ради Володимира Бондаренка щодо відмови працівників приватного медичного закладу спілкуватися з ним українською мовою, образ на його адресу і побиття одним із медпрацівників. Рішення щодо подальшої долі скарги відповідатиме Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

ЗВІТ ПРО СТАНОВИЩЕ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Напередодні Дня української писемності та мови Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь та рух «Простір свободи» презентували аналітичний огляд про становище української мови та динаміку мовних процесів у ключових галузях суспільного життя. Уповноважений оприлюднив дані у галузі освіти, кіноіндустрії та книговидавництва. 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, Уповноважений до 1 травня 2021 року представить річний публічний звіт про свою діяльність і про стан дотримання мовного закону.

ПУБЛІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

9 листопада, у День української писемності та мови, ХХ Всеукраїнський диктант національної єдності вперше відбувся за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за підтримки Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. За оцінками Національної суспільної телерадіокомпанії України, до написання радіодиктанту цьогоріч приєдналася найбільша кількість учасників. Лише на електронну пошту Українського радіо на перевірку надійшло майже 14000 електронних листів, що у 2,5 рази більше, ніж торік.

Тарас Кремінь запрошував до участі у написанні радіодиктанту як заклади освіти України, так і зарубіжжя. Зокрема, були надіслані листи-заклики до 217 навчальних закладів за кордоном: українських суботніх (недільних) шкіл, центрів, курсів, гуртків з вивчення української мови, що функціонують при громадських організаціях закордонних українців чи співпрацюють з закордонними дипломатичними установами України, у 43 країнах світу. Окрема подяка нашим полярникам, які, попри заметіль, долучилися до написання радіодиктанту. Додамо, що Секретаріат Уповноваженого у повному складі приєднався до написання диктанту.

До Дня української писемності та мови за поданням Уповноваженого із захисту державної мови Кабінет Міністрів України вперше нагородив Почесними грамотами та оголосив Подяки організаторам та меценатам Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика. Церемонія нагородження лауреатів відбулась у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна за участі Міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова, Уповноваженого Тараса Кременя, начальника ліцею, Героя України, генерал-майора Ігоря Гордійчука, виконавчого директора Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика Михайла Слабошпицького, заступника голови ВУТ "Просвіта" Георгія Філіпчука, богунівців - переможців ХХ мовного конкурсу. 

Уповноважений також провів низку важливих зустрічей із Віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною, Міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом з питань інтеграції Офісу Уповноваженого до Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux