• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Представник Уповноваженого Олександр Чуприна розповів про мовну ситуацію на Київщині у 2023 році
опубліковано 15 травня 2024 року о 14:05

У 2023 році у Київській області кількість звернень громадян щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” зросла на 75%. Про це розповів Представник Уповноваженого із захисту державної мови Олександр Чуприна.

За його словами, практична діяльність Уповноваженого, скарги громадян, а також результати моніторингових досліджень вказують на те, що, на жаль, в окремих закладах освіти продовжується толерування застосування недержавної мови, у позакласній роботі, під час спілкування вчителів з учнями, а також учнів між собою. Показовими є кілька випадків, зокрема  щодо розгляду Уповноваженим скарги щодо застосування російської мови вихователькою комунального дитячого садочка в м. Бровари Київської області під час ігрового заняття з трирічними дітьми на подвір’ї закладу. 

“Громадянин випадково став свідком цього факту і зафіксував його на відео. У своїх поясненнях вихователька (фахівець вищої категорії, стаж роботи 25 років, вільно володіє українською мовою) вказала, що була вимушена застосовувати російську мову у спілкуванні з дітьми з російськомовних сімей, зокрема з родин внутрішньо переміщених осіб, оскільки діти ще не розуміли української мови. Правомірність своїх дій вона обґрунтувала також тим, що в Методичних рекомендаціях щодо організації освітнього процесу в дошкільних закладах у 2023/2024 навчальному році рекомендовано враховувати при спілкуванні з вихованцями, зокрема з родин внутрішньо переміщених осіб ступінь розуміння ними української мови. Водночас вихователька та керівництво садочка визнали, що в такому випадку застосування російської мови може бути виправдано лише при індивідуальному спілкуванні з дитиною”, - розповів Олександр Чуприна.

Він також нагадав про резонансну справу, що стосувалась порушення вимог Закону про державну мову водієм служби таксі, який відмовився послуговуватися державною мовою під час надання послуги з перевезення та висадив пасажирів, які наполягали на обслуговуванні державною. Тоді в тісній співпраці з Національною поліцією вдалося захистити громадян та покарати порушника закону.

“Така протиправна дія таксиста та його груба поведінка набули суспільного розголосу. Низка народних депутатів намагалися виправдати його неадекватну поведінку, чим нехтували нормами Закону та правом громадян на отримання послуг державною мовою. За результатами розгляду справи Уповноваженим прийнято постанову, якою водія таксі визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 188-52 Кодексу України про адміністративні правопорушення. До нього застосовано стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн, який добровільно не був сплачений водієм. Це призвело до примусового виконання постанови та стягнення з правопорушника штрафу у подвійному розмірі -  6800 грн, що передбачено положеннями  статті 308 КУпАП”, - зауважив Олександр Чуприна. 

Представник Уповноваженого наголосив на важливості тісної співпраці секретаріату з органами влади та органами місцевого самоврядування, в окремих випадках - правоохоронними органами, які в умовах війни повинні приділяти особливу увагу захисту та утвердженню української мови як державної.

У разі виявлення порушень вимог законодавства про державну мову представник Уповноваженого радить звертаттися зі скаргами на адресу Уповноваженого через електронну форму на сайті (https://mova-ombudsman.gov.ua/povidomiti-pro-porushennya).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux