• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Маємо не допустити чергових прихованих маніпуляцій із законодавством, які можуть суттєво звузити використання державної мови
опубліковано 12 липня 2021 року о 18:12

Як стало відомо з відкритих джерел, до законопроєкту № 5551-2 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини”, прийнятого Верховною Радою у першому читанні 01 липня, окремими народними депутатами пропонується внести правки, що, у разі ухвалення, суттєво звузять застосування державної мови.

Так пропонується встановити, що вимоги до створення або комплектування та/чи  пакетування телерадіопрограм і/або передач (фільмів) та їх розповсюдження (поширення та демонстрування) телерадіоорганізаціями (здійснення мовлення) встановлюються виключно законодавством про телебачення і радіомовлення. 

 “Тобто фактично сферу телебачення та радіомовлення хочуть вивести з-під дії Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної, - пояснив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. - Зокрема, нівелюються вимоги Закону щодо мови реклами на телебаченні, особливості здійснення передвиборчої агітації, а також обов'язок демонструвати фільми та серіали українською мовою, норма щодо якого набирає чинності уже 16 липня”.  

 Більше того, зі слів народних депутатів України, поправками до відповідного законопроєкту пропонується також повернути російську мову в освітній процес та скасувати штрафи за порушення мовного закону в сфері послуг.

 “Внесення зазначених пропозицій та поправок до законопроєкту № 5551-2 не відповідає визначеній Регламентом Верховної Ради України процедурі”, - наголосив Уповноважений.

 Він пояснив, що згідно з пояснювальною запискою метою ухвалення законопроєкту № 5551-2 є «передбачення у Законі України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” видатків місцевим бюджетам для проведення реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини».

 За його словами, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки до законопроєкту, який готується до другого читання, «можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий Верховною Радою України за основу». Також зазначені пропозиції та поправки стосуються внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у частині, зміни щодо якої не приймались Верховною Радою України за основу, а також не відповідають предмету правового регулювання самого законопроєкту № 5551-2.

 “Отже, внесені таким чином пропозиції та поправки не можуть навіть бути розглянуті ні на засіданні комітету, ні, тим більше, у залі парламенту”, - переконаний Тарас Кремінь.

“Маємо бути напоготові, щоб не допустити прихованих маніпуляцій із законодавством, які можуть призвести до створення для громадян України додаткових обмежень за мовною ознакою”, - підкреслив Уповноважений.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux