• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Інформація щодо дотримання мовного законодавства закладами вищої та фахової передвищої освіти
опубліковано 09 лютого 2023 року о 14:43

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Міністерства освіти і науки України щодо необхідності посилити контроль за дотриманням мовного законодавства закладами вищої та фахової передвищої освіти.

“Доволі значна частина повідомлень, звернень та скарг громадян, які надходять до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови, стосується випадків порушень вимог Закону у частині застосування недержавної мови під час освітнього процесу в закладах вищої та фахової передвищої освіти”, - зазначається у листі Тараса Кременя на адресу Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

Уповноважений повідомив, що з метою захисту прав громадян України на навчання державною мовою у 2022 році в закладах вищої освіти завершено здійснення 6 заходів державного контролю за застосуванням державної мови, за результатами яких встановлено порушення частини першої статті 21 Закону низкою освітніх закладів.

Йдеться про Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Київський фаховий коледж зв’язку, Національний університет «Одеська морська академія», Одеський національний медичний університет, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Національний авіаційний університет.

Крім того, станом на 1 лютого 2023 року до трьох викладачів закладів вищої освіти Уповноваженим застосовано адміністративні стягнення, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.

“Наполягаємо на посиленні контролю за університетами і коледжами стосовно дотримання мовного закону. Українська - мова вільних і розумних!”, - наголосив Уповноважений у листі до міністра.

Нагадаємо, положеннями частини першої статті 21 Закону передбачено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Частиною першою статті 48 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що мовою освітнього процесу в закладах вищої освіти є державна мова.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про фахову передвищу освіту» мовою освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти є державна мова. Засади мовної політики в закладах фахової передвищої освіти визначаються Законом України «Про освіту».

Як відомо, нещодавно на засіданні вченої ради Харківського національного університету імені Василя Каразіна прийнято рішення про призначення завідувача кафедри української мови, заступника декана філологічного факультету з наукової роботи уповноваженим з питань державної мови. Ухвалити аналогічне рішення, однак обрати уповноваженого із захисту державної мови з числа студентів, планують  у Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К.Д. Ушинського.

В Києво-Могилянській академії заборонили використання російської мови в стінах навчального закладу, а в Національній музичній академії України імені П.І. Чайковського - викладання російською мовою освітніх компонентів та їх складових.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux