• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Доповідь Генерального секретаря ООН засвідчила катастрофічне становище української мови в Криму, - Тарас Кремінь
опубліковано 02 вересня 2021 року о 15:18

Оприлюднена доповідь Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо порушення прав людини в Криму підтвердила катастрофічне становище української мови на півострові. Кількість тих, хто має можливість навчатися українською мовою, або вивчати українську як звичайний предмет, факультативний курс або в рамках позакласних занять продовжує знижуватися.  

"Більше того, у доповіді констатується розбіжність між офіційним мовним статусом школи або класу з викладанням українською чи кримськотатарською мовами і фактичним їх використанням в навчальній програмі. Наявність можливості навчання кримськотатарською та українською мовами і вивчення цих мов як предметів не задовольняють наявного попиту", - зазначає Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Уповноважений переконаний, що ця доповідь - це не просто констатація грубого порушення міжнародних стандартів в галузі прав людини Російською Федерацією, а і великий внесок у нашу спільну роботу задля встановлення справедливості та відновлення територіальної цілісності України. 

"Нагадаю, що у лютому цього року був презентований огляд Уповноваженого із захисту державної мови щодо обмеження функціонування державної мови на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Криму. Він став однією з перших фундаментальних спроб дати чітку і яскраву характеристику того, яким чином порушуються права громадян України на окупованих територіях в частині заборони і переслідування за українську мову", - говорить Тарас Кремінь.

Питання мови є одним із ключових факторів національної безпеки України, а дії держави-окупанта щодо нівелювання статусу української мови потребують ефективної протидії з боку Української Держави.

Серед заходів такої протидії:

▶️збір та систематизація інформації про факти порушення мовних прав громадян України на окупованих територіях для звернень до міжнародних організацій та позовів до міжнародних судів; 

▶️запровадження санкцій та порушення кримінальних справ щодо осіб, які реалізують політику держави-окупанта із згортання сфери застосування української мови;

▶️забезпечення мовлення українського радіо та телеканалів на тимчасово окуповані території;

▶️забезпечення створення онлайн-ресурсів з вивчення української мови для школярів і дорослих, які знаходяться на окупованих територіях;

▶️розвиток системи дистанційної освіти для учнівської молоді, яка мешкає на окупованій території, здійснювати моніторинг щодо стану та якості освіти на тимчасово окупованій території України;

▶️сприяння створенню і поширенню якісного інформаційного, розважального та пізнавального контенту українською мовою у соціальних мережах з метою поширення на тимчасово окупованих територіях тощо.

"Ще раз наголошую на необхідності консолідації зусиль та застосування усіх можливих інструментів міжнародної дипломатії для запровадження санкцій проти РФ за порушення прав людини, в тому числі права навчатися та вільно спілкуватися рідною мовою", - зауважив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux