• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
До кінця року мають бути готові пропозиції щодо перейменування населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови
опубліковано 08 червня 2023 року о 11:10

До кінця року органи місцевої влади та місцевого самоврядування мають подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Уповноважений нагадав, що 27 квітня був опублікований ухвалений Верховною Радою і підписаний Президентом Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Відтак, протягом двох місяців з дня опублікування цього Закону (до 27 червня) Національна комісія зі стандартів державної мови має оприлюднити на своєму офіційному вебсайті перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення їх у відповідність.

Після цього органи місцевої влади та самоврядування протягом 6 місяців зобов'язані провести консультації з громадськістю та подати з урахуванням рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів з метою приведення їх назв у відповідність зі стандартами державної мови.

“Отже, фактично до кінця року, до 27 грудня, пропозиції щодо перейменування населених пунктів мають бути готові і подані до парламенту. Іншими словами - російськомовні покручі у назвах українських міст мають піти в минуле. На мапі України не повинно залишитись жодного сліду з часів колонізації, російщення, диктатури. Україна – для українців, для наших дітей”, - наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Уповноважений також повідомив, що станом на сьогодні на території України функціонує близько 85 судів, назви яких не відповідають вимогам частини другої статті 39  Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», що пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологами.

У зв'язку з цим, з метою подолання наслідків комуністичного минулого та російського імперського панування в Україні, Тарас Кремінь звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням розглянути питання щодо приведення таких назв судів у відповідність до вимог чинного законодавства.

“Це сприятиме забезпеченню функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежності та національної безпеки”, - зазначено у листі Уповноваженого на адресу Офісу Президента. 

“Не можуть дзержинський суд Харкова, октябрський суд Полтави  чи якісь совєтські, комінтернівські, ленінські чи комсомольські суди виносити рішення Іменем України”, - наголосив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux