• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
До 5-ї річниці мовного закону архівісти підготували тематичну виставку
опубліковано 17 липня 2024 року о 11:37

З нагоди 5-ї річниці Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України) підготував першу частину тематичної виставки архівних документів «Державною мовою в Україні є українська мова».

До експозиції увійшли документи за 1989-2003 роки з ф. 1 – «Верховна Рада України», ф. 2 – «Кабінет Міністрів України» та ф. 5233 – «Адміністрація Президента України», в яких йдеться про законодавство щодо державного статусу української мови, вжиті заходи для вирішення питань, пов’язаних з функціонуванням та розвитком української мови, а також дискусії, що велися  про мову в українській політиці та за кордоном.

Серед документів – оригінал Закону Української РСР «Про мови в Українській РСР» (28 жовтня 1989 р.), постанови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, пояснювальні записки до проєктів постанов, експертні висновки, звернення Світового конгресу українців до Голови Верховної Ради України та народних депутатів України, рекомендації щодо вживання української мови в президентських, парламентських та урядових апаратних структурах у діловій документації та на рівні офіційних відносин державних осіб, стенограма парламентських слухань про функціонування української мови в Україні (12 березня 2003 р.) тощо.

Цікаво, що тодішнім прототипом Уповноваженого із захисту державної мови, частково - Національної комісії зі стандартів державної мови, пропонувалася Державна служба української мови (інший варіант - Комітет з питань державної мови) при Кабінеті Міністрів України, на чому наполягали окремі народні депутати України, Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка, Національна академія наук України, Міністерство юстиції України, Міністерство освіти України. Вказуючи на те, що аналогічні служби існують у таких державах, як Англія та Франція, вона мала би стати незалежним органом із широкими юридичними повноваженнями. В її складі рекомендувалося створити 4 підрозділи: комісію контролю за реалізацією Закону; комісію у справах культури української мови, “яка б допомагала депутатам і робочим комісіям Верховної Ради, працівникам держадміністрації всіх рівнів, навчально-освітнім і культурним закладам, а також ЗМІ в оволодінні належним рівнем мовної культури, правописним норм і т. ін.”; комісію в справах термінології та лексикографії; комісію в справах топоніміки. Тоді ж обговорювали ідею реалізації Державної мовної програми, почали вручати іменні стипендії переможцям всеукраїнських мовних олімпіад серед школярів і студентів, наполягали на необхідності якісної інформаційної політики, відродженні українського книговидання. Заступник голови Національної спілки письменників України П. Осадчук пропонував ввести відповідальність державних службовців, посадових осіб обласного рівня, міських голів, представників ЗМІ за ігнорування застосування державної мови у визначених законом сферах, її дискримінацію, а також розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Важливу роль в утвердженні української мови як державної відіграло світове українство. У своїх численних зверненнях Світовий Конгрес Українців наголошував на тому, щоби належним чином було пошановано український народ, українську мову і “врешті створити усі необхідні передумови для її повноцінного розвитку. Бо це, а ніщо інше, буде справжньою запорукою сучасної і майбутньої соціяльної, політичної і міжетнічної гармонії в суспільстві України”. Особливо чутливими були наступні слова Президента СКУ А. Лозинського, висловлені на підтримку ефективної державної мовної політики: “Ми робитимемо все можливе, щоб відвернути будь-яку загрозу від нашої національної святині - Незалежної Української Держави та її української мови”.

"П'ята річниця набуття чинності мовного Закону - це важлива віха у розвитку країни та утвердженні української мови як державної. Виставка архівних документів, підготовлена ЦДАВО України, наочно демонструє тривалий і складний шлях, який пройшла нація на шляху утвердження української мови як державної.

Представлені документи охоплюють період з 1989 по 2003 роки і відображають ключові моменти у законодавчому закріпленні статусу української мови та зусиллях, спрямованих на її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя. 

Ця виставка не лише нагадує нам про історичний контекст мовного питання в Україні, але й підкреслює важливість постійної роботи над захистом і розвитком української мови. Вона демонструє, що мова завжди була і залишається важливою складовою державотворення та національної ідентичності.

Висловлюю щиру подяку Центральному державному архіву вищих органів влади та управління України за створення цієї важливої виставки. Ваша робота зі збереження та презентації історичних документів є неоціненною для розуміння нашого минулого та формування майбутнього. Такі ініціативи, які обов’язково матимуть своє продовження, сприяють підвищенню обізнаності суспільства щодо значення української мови та її ролі в розбудові незалежної України", - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux