• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Де вивчити та вдосконалити українську мову в Київській області
опубліковано 13 грудня 2022 року о 11:29

Нині на Київщині перебуває чимало сімей вимушених переселенців з тимчасово окупованих та охоплених війною територій. Багато з них прагнуть вивчити українську або вдосконалити свої знання. Тому в територіальних громадах області активізували роботу щодо створення можливостей для опанування державною мовою для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, створюючи безкоштовні курси, розмовні клуби, освітні програми та навчальні заклади з вивчення української на культурній основі.

За попередньою інформацією від Київської обласної військової адміністрації в області створено та функціонують на базі закладів культури та освіти понад 100 безкоштовних курсів, розмовних клубів, гуртків з вивчення української мови.

Зокрема, у бiблiотецi-фiлiї №-8 м. Біла Церква працює клуб української мови «Свiтлиця слова», заняття якого вiдбуваються кожний четвер. В роботi клубу беруть участь переселенцi зi сходу України, читачi бiблiотеки, дорослi та дiти. Пiд час засiдань проводяться уроки української мови, розмовнi заняття, презентацiї творiв українських авторiв, знайомство з українськими письменниками, творчі зустрічі тощо.

Також при бiблiотецi-фiлiї для дiтей № 1 м. Біла Церква створено розмовний клуб «Говорiмо українською», де у дружньому середовищi та невимушенiй атмосферi всi охочi можуть вивчати українську мову.

3 метою пiдвищення культури мовлення, поновлення та розвитку мовних традицiй, поширення знань щодо icтopiї та нових правил сучасного правопису,  виховання любовi, поваги, шанобливого ставлення до рідної мови, на базi Публiчної бiблiотеки та Центру культури i дозвiлля Борщагівської сільської ради органiзовано роботу розмовних клубiв «Дiалоги українською». Метою розмовних клубiв є набуття та закрiплення знань з української мови,  поширення лексичної рiзноманiтностi, вивчення мовних особливостей, повторення та опанування нововведень щодо чинного правопису української мови. 

В червні на базі Міської центральної бібліотеки м. Бориспіль стартував безкоштовний курс із вивчення української мови. Протягом цього курсу учасники отримують практичні завдання, рекомендації та навчальні матеріали, які допомагають подолати мовний бар’єр та повністю перейти на державну мову. До занять долучилися переселенці з різних міст України - Харкова, Маріуполя, Луганська, а також жителі Бориспільської громади.

У 20 бібліотеках Богуславської громади при центрах психоемоційного розвантаження розпочалася робота розмовного клубу української мови «Розгадаймо секрет паляниці!», який діє під гаслом «Говорімо українською мовою!».

У Згурівській селищній бібліотеці створено розмовний клуб «Паляниця», метою якого є подолання мовного бар’єра в російськомовних жителів громади та внутрішньо переміщених осіб, а також поглиблення знань з української мови у всіх охочих.

На базі Студениківської публічної бібліотеки організовано безкоштовні україномовні гуртки літературного читання, декламування, виразного читання, які розвивають любов до рідного слова, правильне і красиве мовлення тощо.

Організовані безкоштовні курси української мови на базі Ірпінської міської публічної бібліотеки ім. М. Рильського в координації з управлінням освіти і науки Ірпінської міської ради.

У Фастівській міській громаді проводиться робота щодо реалізації навчально-просвітницького проєкту, який включає заходи з підтримки опанування державної мови для місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб. Також проводяться заняття мовної майстерні «Спілкуймося українською!» та діє консультативний пункт «Українська мова без суржику».

Нагадуємо, що детальна інформація про безкоштовні курси та розмовні клуби, які діють на території України за посиланням: https://mova-ombudsman.gov.ua/kursy. Для того, щоб додати нову локацію, необхідно написати нам на електронну пошту: kursy@mova-ombudsman.gov.ua.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux