• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про обов’язковість застосування української в сфері обслуговування
опубліковано 26 березня 2024 року о 10:23

До Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити численні повідомлення громадян, в тому числі, народних депутатів України щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у сфері обслуговування споживачів. Щороку їх кількість становить близько половини від усіх звернень.

Найбільша кількість порушень стосується відсутності української версії сайтів, ще частина - безпосередньо обслуговування та надання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

З огляду на це, вважаємо за необхідне нагадати норми Закону, які регулюють діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують споживачів, реалізують товари та послуги за допомогою інтернет-ресурсів.

Відповідно до частин першої-другої статті 30 Закону мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами. 

Частинами шостою та сьомою статті 27 Закону передбачено, що інтернет-представництва (в тому числі веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах) суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою, а мобільні застосунки повинні мати версію користувацького інтерфейсу державною мовою. 

Поряд з версією інтернет-представництв, виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами, однак вони не можуть мати більше інформації за обсягом чи змістом, ніж українськомовна версія.

Версія інтернет-представництва державною мовою повинна завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. Це стосується в тому числі іноземних суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та мають в Україні дочірні підприємства, філії, представництва тощо. 

Мобільні застосунки суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні, повинні мати версію користувацького інтерфейсу державною мовою.

Отже, суб’єкти господарювання, які  реалізують продукцію (тобто будь-який виріб (товар), роботу чи послугу), здійснюють обслуговування споживачів, через інтернет-магазини, інтернет-каталоги або, загалом, з використанням мережі Інтернет, повинні у обов’язковому порядку виконувати свої інтернет-представництва (вебсайти, сторінки в соціальних мережах Facebook, Instagram тощо), представництва в таких інтернет-сервісах, як Youtube, Telegram, Viber тощо) державною мовою. Поруч з версією державною мовою можуть існувати версії іншими мовами. Версії інтернет-представництв державною мовою повинні мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. Додатково до державної мови така інформація може дублюватися й іншими мовами. Мобільні застосунки таких суб’єктів господарювання повинні мати користувацький інтерфейс державною мовою.

Зауважимо, що відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію» продавець (виконавець, постачальник) товарів, робіт, послуг в електронній комерції зобов’язаний забезпечити прямий, простий, стабільний доступ (наприклад, шляхом розміщення на інтернет-ресурсі) такої інформації:

- повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця; 

- місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи-підприємця.

Нагадаємо, повідомити про порушення Закону можна через електронну форму на сайті Уповноваженого.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux