• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У Запорізькій області російську мову позбавили статусу регіональної
опубліковано 06 квітня 2021 року о 13:33

24 березня Запорізький окружний адмінсуд, задовольнивши позов заступника керівника Запорізької обласної прокуратури, визнав протиправним та нечинним рішення облради від 16.08.2012 № 2 "Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені законом "Про засади державної мовної політики", на території Запорізької області". Про це йдеться у відповідному рішенні суду, яке набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, тобто з 23 квітня 2021 року.

“Відповідно до частини сьомої статті 1 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який набрав чинності 16 липня 2019 року, статус української мови як єдиної державної передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Усі органи державної влади та місцевого самоврядування мали у шестимісячний термін з дня набрання чинності цього закону, забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність”, - нагадав Тарас Кремінь, коментуючи відповідне рішення.

“У зв'язку з цим, ще у листопаді минулого року я звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад, на території яких ще діяли рішення про функціонування регіональних мов, із закликом скасувати такі рішення та направив листа до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування протиправних рішень у судовому порядку”, - повідомив Уповноважений.

Так, зокрема, наприкінці 2020 та на початку 2021 року вже скасовано усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області, рішення Рубіжанської та Старобільської міських рад Луганської області, статус регіональної мови скасовано також в Одесі.

Водночас, за інформацією прокуратури Миколаївської області, досі залишається чинним рішення Миколаївської міської ради №19/4 від 21.08.2012 «Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва». Обласною прокуратурою до Миколаївської міської ради скеровано запит щодо надання інформації про заходи, вжиті до скасування чи визнання нечинним зазначеного рішення ради. У разі невжиття останньою належних заходів, прокуратурою буде порушено питання щодо звернення з позовом до суду про визнання нечинним та протиправним відповідного рішення Миколаївської міськради.

Тарас Кремінь також закликав місцеві ради усіх рівнів активізувати роботу щодо розробки та ухвалення регіональних програм розвитку й функціонування української мови. “З часу ухвалення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Ніжинська міськрада першою серед місцевих рад проголосувала місцеву програму розвитку та функціонування української мови. Переконаний, що відповідні програми мають бути ухвалені усіма місцевими радами", - наголосив Уповноважений. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux