• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Більше тисячі інтернет-ресурсів за зверненням Уповноваженого усунули порушення мовного закону
опубліковано 04 жовтня 2023 року о 14:39

Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови проаналізовано стан виконання вимоги Уповноваженого щодо усунення порушень норм статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо мови інтернет-представництв. 

Протягом 13 місяців дії відповідних положень закону про державну мову (16.07.22 - 17.08.23) Уповноважений надіслав 1266 звернень з вимогою усунути порушення статей 27 та 30 Закону, які стосувалися 1518 інтернет-ресурсів.

Станом на 1 жовтня 2023 року встановлено, що 1008 інтернет-ресурсів (66%) усунули порушення, тоді як 510 (34%) не виконали вимогу Уповноваженого. При цьому понад 70% сайтів-порушників всупереч вимогам законодавства не вказують відомості про суб’єкти, представництвами яких вони є.

“Оновлений перелік інтернет-представництв, де не вдалося встановити суб’єкт господарювання, буде направлений до Національної поліції України та Державної податкової служби України для встановлення даних порушників та притягнення їх до відповідальності.

Щодо сайтів-порушників, які містять необхідні дані про суб’єкт господарювання, вживаються додаткові заходи реагування, у тому числі щодо притягнення власників до відповідальності на підставі  Кодексу України про адміністративні правопорушення”, - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Уповноважений також нагадав, що ефективність реагування на повідомлення про порушення щодо мови інтернет-представництв відповідно до статей 56 та 57 Закону або Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) залежить від повноти інформації, наданої заявниками - споживачами відповідних товарів та послуг.

Інформацію з рекомендаціями щодо подання повідомлень про порушення вимог законодавства щодо мови інтернет-представництв можна знайти на офіційному сайті Уповноваженого за посиланням.

Як відомо, з 16 липня 2022 року всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютуб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою. Ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Відповідно до нової редакції Закону України “Про захист прав споживачів" у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації на вебсайті про його найменування, місцезнаходження, що унеможливлює здійснення заходу державного нагляду (контролю), Держпродспоживслужбі надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайтів (частини вебсайту, програмного забезпечення) таких суб’єктів господарювання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux